Kapcsolat

Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus
cím: Rum Patrikliği, Dr. Sadık Ahmet Cad. No. 19, 34083 Fatih-İstanbul, TURKEY
telefonszám: +90 (212) 531-9670 - 6
e-mail: ecpatr.grandchancellor@gmail.com
Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus
Ausztriai Metropólia
cím: Fleischmarkt 13, A-1010 Wien
telefonszám: +43-1-533.38.89
e-mail: kirche@metropolisvonaustria.at
Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus
Magyarországi Orthodox Exarchátus
cím: 1053, Budapest., Váci utca 55. I. em. 1.
telefonszám: +36 1 317-9230
e-mail: exarchatus@patriarchatus.hu

A Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus 1963-ban a magyarországi ortodox híveit az ausztriai metropolita alá rendelte, a politikai viszonyok alakulása miatt azonban a magyarországi egyházi szervezet kialakítására csak a rendszerváltás idején kerülhetett csak sor. Ennek bejegyzése 1995. szeptember 19-én történt meg. Ennek magyarországi irányító szerve a Magyarországi Orthodox Exarchátus.

Kérjük támogassa adója 1%-ának felajánlásával a Konstantinápolyi Patriarchátus Magyarországi Ortodox Egyházat!

Kedvezményezett neve: Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Ortodox Exarchátus
Technikai szám: 0224
Oikos – Segítőház
intézményvezető: Gurály Zoltán
cím: n.a.
telefonszám: +36 20 9345-821
e-mail: oikos.segitohaz@gmail.com
honlap: oikossegitohaz.wordpress.com

A Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Ortodox Exarchátus fenntartásában álló Oikos – Segítőház támogatott lakhatást biztosít szenvedélybetegek részére. Intézményünk szolgáltatását Budapest Óhegyen azok a súlyos lakásproblémával küzdő (lakhatást segítség nélkül megoldani nem képes) rehabilitált és/vagy hosszabb idő óta absztinens, Budapesten élő, lehetőleg aktív szenvedélybeteg férfiak és nők (12 fő) vehetik igénybe, akiknek az absztinens környezet és a rehabilitációs közösséggel egyező lakótársi csoport megtartó erőt, a csoportos és az egyéni segítői munka pedig a jövőre nézve megerősítést jelent. A fenntartó a szakmai munkáját a Menhely Alapítvánnyal kötött együttműködési megállapodás alapján végzi.

Ortodox Egyházművészeti Gyűjtemény - Kecskemét
múzeumvezető: Horeftosz Konstantin
cím: 6000, Kecskemét Széchenyi tér 9.
telefonszám: +36 (20) 771-8272
nyitvatartás K-P 10-16

Kecskeméten a görögkeleti templom mellett, az ún. „görög-udvarban”, ahol egykor az egyházközség által fenntartott kórház és szegényház volt, ma múzeum is működik, amelyet a templom parókusa, Horeftosz Kristóf alapított. Ebben érdekes ikongyűjtemény, szertartási eszközök, liturgikus könyvek láthatók. A múzeum épületében található a híres Zavirasz-könyvtár gyűjteménye is, amely a neves tudós, Zavirasz György, valamint – nagyobb részben – a helyi egyházközség hagyatékából áll össze, s a melynek legrégebbi darabja 1543-ból való. A könyvtár sok értékes és érdekes görög nyelvű irodalmi, filozófiai és teológiai munkával dicsekedhet mind a mai napig. Jórgosz Zavirász 1744-ben született Sziatisztában. Thesszalonikiben folytatta tanulmányait, majd tizenhat esztendős korában érkezett Magyarországra. A görög és a magyar mellett számos európai nyelven beszélt: tudott latinul, olaszul, franciául, németül, amint arról könyvtárának anyaga is tanúskodik. Számos önálló irodalmi, nyelvészeti, történeti és teológiai munkát hagyott hátra. 1804-es halálakor 15 önálló munkája és 17 fordítása állt készen, amelyekből sok, sajnálatos módon elveszett.

Család Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskola
intézményvezető: Molnár Zsuzsanna
cím: 8360 Keszthely, Hunyadi u. 3.
telefonszám: +36 83 320-107
e-mail: csaladiskola@csaladiskola.hu
honlap: www.csaladiskola.hu

Az 1996-ban alakult keszthelyi Család Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskolát, egyházunk 2010-ben vette fenntartásába. Iskolánk küldetésének tekinti, hogy megismertesse a gyermekeket egyházunk hitével, a krisztusi tanítással. Kiscsoportos oktatással gondoskodik a tehetséggondozásról, a felzárkóztatásról és a szociális különbségek kiegyenlítéséről. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a magyar szerves műveltség népművészeten, ének-zenén, hangszeres oktatáson, hagyományápoláson keresztüli átadására. Fontos küldetésének tartja a teljes évkört átfogó hagyományokhoz és az egyházi ünnepekhez kapcsolódó szokások, rítusok felelevenítését.

Az alapító Keszey Tivadar és felesége Molnár Zsuzsanna olyan csoport alapú nevelésközpontú iskolát álmodott meg, ahol a szülők, mint egy nagy család tagjai kapcsolódnak be az intézmény életébe.

A kezdetben 12 kisdiákkal induló intézmény mára közel félszáz általános iskolás és kétszáz művészeti oktatásban résztvevő számára biztosít magas szintű tanulási lehetőséget. Sajnos a helyszűke miatt az óriási érdeklődés ellenére csak kétévente van beiskolázás. Emiatt egyházunk mindent elkövet az intézmény bővítésének elősegítésére.

2022 augusztus 19

Apostol:

Evangélium:

Hírek

Jelenleg nincs friss hír

© KONSTANTINÁPOLYI EGYETEMES PATRIARCHÁTUS MAGYARORSZÁGI ORTHODOX EXARCHÁTUS