BARTHOLOMEOSZ PATRIARCHA BUDAPESTEN

2021 szeptember 14

Galéria

2021. szeptember 10-12. között a katolikus egyház meghívására Magyarországra látogatott I. Bartholomeosz konstantinápolyi egyetemes patriarcha, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záróeseményeire.

Őszentsége és kísérete – Maximosz, Szilivria püspöke és Agathangelosz archimandrita – péntek reggel érkezett meg Budapestre, ahol a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Arszeniosz ausztriai metropolita és magyarországi exarcha fogadta őt a Paisziosz apamea-i püspök és exarchátus papsága, valamint más állami és egyházi méltóságok kíséretében.

A pénteki nap folyamán Őszentsége megbeszélést folytatott dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel annak parlamenti irodájában, ahol nem csak az Egyház jelenkori helyzetéről és kihívásairól esett szó, hanem az ortodoxia szerepéről és feladatairól is Magyarországon. A megbeszélés folytatódott azon a hivatalos ebéden is, amelyet a Magyar Köztársaság miniszterelnöke adott a patriarcha tiszteletére. Délután Őszentsége találkozott dr. Erdő Péter bíborossal, amelyet követően átvette a magyarországi Emberi Méltóság Tanácsának kitüntetését, sok évtizedes és sokrétű humanitárius munkájának elismeréseképpen. Este Arszeniosz metropolita adott vacsorát az Actor Hotelben Őszentsége tiszteletére az Exarchátus munkatársai és meghívott vendégek jelenlétében.

Szombaton reggel Őszentségét a Sándor-palotában fogadta dr. Áder János államfő, ahol az Egyetemes Trón és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak jövőbeni kilátásai mellett küönös hangsúlyt kaptak klíma- és környezetvédelmi kérdések is. A délelőtt folyamán került sor az Egyetemes Patriarchátus leendő központjában („Dialódus Központ”) létesítendő templom alapkövének elhelyezésére. A Három Szent Hierarcháról, Nagy Vazulról, Teológus Gergelyről és Aranyszájú Jánosról nevezett templom jelenti majd az egyebek közt egyházi múzeumot, teológiai könyvtárat, konferenciatermet és zarándokszállást is magában foglaló ortodox egyházi komplexum szívét. Az alapkőletétel szertatását a patriarcha végezte, számos meghívott vendég jelenlétében: a miniszterelnök-helyettes mellett az ünnepélyes szertartáson részt vettek Görögország, Ciprus és Törökország nagykövetei is, más keresztény felekezetek képviselői. A szertartás után az Exarchátus fenntartásában működő keszthelyi Család Iskola népzenészei adtak rövid műsort az esemény tiszteletére. (Az alapkőletételen elhangzott patriarchai és metropolitai beszéd teljes szövegét ld. a „Kapcsolódó anyagok” közt az oldal alján.)

Ezt követően Őszentsége hivatalos volt arra a díszebédre, amelyet dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke adott a Parlament épületében az Eucharisztikus Kongresszus résztvevőinek tiszteletére. Délután a patriarcha felszólalt a Kossuth-téren összegyűlt többezres tömeg előtt, az esti szentmisét megelőzően, és beszédet tartott az Eucharisztia alapvető jelentőségéről az ortodox keresztény életben. A beszéd végén Erdő Péter bíboros megajándékozta őt a Kongresszus hivatalos keresztjének másolatával. Az esti órákban Őszentsége hivatalos vacsorán vett részt a Görög Köztársaság nagykövete, Efthimiosz Pandazópulosz meghívására.

Vasárnap a patriarcha részt vett a Fővárosi Nagyboldogasszony-plébániatemplomban tartott ortodox liturgián, amelyen nagyszámú, Budapestről, vidékről és a szomszédos országokból érkezett hívő gyűlt össze részesülni a Szent Eucharisztiából Őszentsége áldását kérni. (A templomban elhangzott patriarchai és metropolitai beszéd teljes szövegét ld. a „Kapcsolódó anyagok” közt az oldal alján.) Ezt követően jelen volt a Hősök Terén tartott pápai misén, ahol üdvözölték egymást I. Ferenc pápával.

Őszentsége ezt követően délután folytatta útját Bolognába.Kapcsolódó anyagok:

– Őszentsége I. Batholomeosz egyetemes patriarcha beszéde a Három Szent Főpapról nevezett templom alapkőletételének alkalmából az Egyetemes Patriarchátus Exarchátusának központjában Budapesten (2021. szeptember 11.)

– Arszeniosz metropolita beszéde a Három Szent Főpapról nevezett templom alapkőletételének alkalmából (2021. szeptember 11.)

– Őszentsége I. Batholomeosz egyetemes patriarcha beszéde a Szent Kereszt felmagasztalását megelőző vasárnapon Budapesten (2021. szeptember 12.)

– Arszeniosz metropolita beszéde a Szent Kereszt felmagasztalását megelőző vasárnapon Bartholomeosz patriarcha jelenlétében Budapesten (2021. szeptember 12.)

2022 augusztus 19

Apostol:

Evangélium:

Hírek

Jelenleg nincs friss hír

© KONSTANTINÁPOLYI EGYETEMES PATRIARCHÁTUS MAGYARORSZÁGI ORTHODOX EXARCHÁTUS